Često postavljana pitanja

Aspirin® se dobro podnosi, ako se primjenjuje u skladu s uputama. To dokazuje i činjenica da ga već više od sto godina koriste milijuni ljudi, što je izniman dokaz sigurnosti i učinkovitosti. Međutim, i Aspirin®, poput svih ostalih lijekova može imati nuspojave. Informacije o mogućim nuspojavama i interakcijama s drugim lijekovima nalaze se u uputi za uporabu.
Acetilsalicilatna kiselina kao aktivni sastojak Aspirin®-a otkrivena je u Bayeru prije više od 100 godina i od tada se neprestano razvija. Između ostalog, znanstvenicima iz cijelog svijeta Bayer dodjeljuje nagradu »International Aspirin Award« za nove znanstvene spoznaje u istraživanju Aspirin®-a.

U Hrvatskoj se Aspirin® prodaje samo kao Bayerova robna marka. Stoga, vrijedi pravilo: samo tamo gdje piše Aspirin, znači da je riječ o izvornom Bayerovu proizvodu.

Generički lijekovi od izvornog se proizvoda mogu razlikovati po sastojcima pomoćnih tvari i tehologijama.
Da. Ako tabletama Aspirin® liječimo akutnu bol, gripu ili prehladu, potrebna je doza acetilsalicilatne kiseline od 500 do 1000 mg. Ta doza lijeka nema interakcije s malim dozama acetilsalicilatne kiseline koje uzimate svaki dan za sprječavanje ponavljanja kardiovaskularnog incidenta.
Aspirin® sadrži acetilsalicilatna kiselinu, čiji mehanizam djelovanja je detaljno dokumentiran i opisan. Danas znamo prvenstveno da acetilsalicilatna kiselina sprječava nastanak prostaglandina, koji uzrokuje bolove, povišenu temperaturu i upalne procese. Djeluje tako da ublažava bol i snižava povišenu tjelesnu temperaturu. Također ima i protuupalna svojstva.
Premda je Aspirin® kompatibilan s većinom propisanih lijekova, savjetujemo Vam da se prije njegovog uzimanja u slučaju da uzimate bilo koji drugi lijek, obratite svome liječniku. Ako uzimate naprimjer lijekove protiv zgrušavanja krvi, lijekove za liječenje šećerne bolesti, gihta ili artritisa, potrebno je prije uzimanja Aspirin®-a potražiti savjet svoga liječnika. Više informacija o međusobnom djelovanju Aspirin®-a s ostalim lijekovima ili drugim rizicima potražite na priloženoj uputi za uporabu.
Aspirin® se ne smije uzimati tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće.
Također se ne smije uzimati tijekom prva dva tromjesečja, osim ako je prijeko potrebno, o čemu se prije treba posavjetovati s liječnikom.
Ne, proizvodi robne marke Aspirin ne sadrže gluten pa ih mogu uzimati i bolesnici koji boluju od celijakije ili glutenske enteropatije.
Ne, proizvodi robne marke Aspirin® ne sadrže mliječni šećer pa ih mogu uzimati i osobe s intolerancijom laktoze.
Farmaceutske tvrtke ne smiju davati pacijentima besplatne uzorke lijekova.
Acetilsalicilatnu kiselinu, aktivni sastojak lijeka Aspirin®, kao kemijski čisti i stabilan oblik, 1897. godine, sintetizirao je, sa svojim timom, mladi Bayerov kemičar dr. Felix Hoffmann. Dvije godine kasnije, na njemačkom se tržištu pojavila acetilsalicilatna kiselina pod imenom Aspirin®.
Prvo slovo A potječe od riječi acetyl, koji je glavni sastojak acetilne kiseline u molekuli aktivne djelatne tvari – acetilsalicilatne kiseline. Drugi slog spir potječe od imena biljke Spirea ulmaria, koja proizvodi salicin – šećernu kombinaciju salicilatne kiseline. Salicilatna kiselina osnovna je sirovina iz koje je ekstrahirana acetilsalicilatna kiselina. U vrijeme obavljanja prve stabilne sinteze acetilsalicilatne kiseline, završetak in bio je uobičajeni završetak za nazive lijekova.
Proizvodi robne marke Aspirin® koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj, proizvedeni su isključivo u Bayerovoj tvornici u Bitterfeldu. Od puštanja u pogon, u listopadu 1992. godine, na 12 proizvodnih linija, proizvede se do 6000 tableta u minuti. Svake godine, u tvornici u Bitterfeldu proizvede se približno 2,3 do 2,5 milijarde tableta Aspirin®.
Natrag na vrh